Egy város ünnepnapja

2016 Január 29

Reggel a temető ravatalozójánál esős időben kezdődött az ünnepi események sora. Sinkóné Szrenka Anikó, a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója méltatta a dicső napok cselekményeit és azok résztvevőit. Majd a megjelentek lerótták tiszteletüket a csehkiverésben hősi halált halt vasutasok sírjainál.
A MÁV állomáson, a két vasutas hősi halott, Rózsa András és Petrovics József márványtáblájánál a Kiss Árpád Általános Iskola tanulói, és tanárai emlékeztek a csehkiverés eseményeire, Görög Imréné, az iskola igazgatója pedig beszédében többek között a hősiesség minden időben való jelenlétére hívta fel az ünneplők, és a fiatalok figyelmét.
A központi ünnepségen, a főtéren lévő Civitas Fortissima szobornál a folyamatos eső ellenére is kitartottak az iskolások, és a város hőseinek emléke előtt fejet hajtani kívánó megemlékezők. Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet az egybegyűltek előtt.



A központi ünnepség végén az önkormányzatok, a civil szervezetek, a rendvédelmi szervek és a különböző intézmények képviselői megkoszorúzták a Városháza falán lévő emléktáblát. A város ünnepnapjának méltó helyre kerülésében a leglátványosabb visszajelzésnek talán pont ezt a virág tengert nevezhetjük, hiszen amikor a Civitas Fortissima Kör helyre állította az eredeti táblát, és zászlajára tűzte a hősi cselekmények ápolásának feladatát, még csak pár koszorú árválkodott a városháza oldalánál. Mára már ez meghaladj a több tucat koszorút is, és méltó képen díszíti.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban pedig Medvácz Lajos polgármester és dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke osztotta meg gondolatait az ünneplő közönséggel. Dr. Szakács Zoltán szavait felelevenítve pedig bízzunk benne, hogy Balassagyarmat ezen ünnepnapja mindig fáklyaként fog világítani, és utat mutatni a hazája felemelkedésében hívő, és cselekvő emberek számára.



Fotók: Gyarmati Hírek Facebook oldala