Civitas Fortissima Múzeum

A Civitas Fortissima Múzeumot a balassagyarmati születésű Matúz Gábor, a Közép-európai Média Intézet igazgatója hozta létre. Ezenkívül újságíróként, szerkesztő-műsorvezetőként dolgozik a fővárosban, és kétlakinak tartja magát. A városhoz való kötődését bizonygatnia nem kell, hiszen a múzeum létrehozását megelőzően 2009-re, a városvédő harcok 90. évfordulójára elkészítette A legbátrabb város című dokumentum-játékfilmet.

A gyűjteményben a kort és az eseményeket felidéző könyvek, dokumentumok, katonaruhák, filmek láthatók. 

"Miután elkészült a film, és jöttek a visszajelzések, többen feltették azt a kérdést, hogy milyen tárgyi emlékei vannak a történteknek, van-e múzeum, emlékszoba" - kezdi a múzeum létrehozásának történetét. "A Palóc Múzeumban van egy erre emlékező vitrin, Párkányi-Raab Péter szobra áll a Civitas Fortissima téren, és van egy emléktábla a városháza falán, amelynek a története nagyon beszédes, jól érzékelteti a 20. századot. 1922-ben avatták fel, majd 1948-ban megfordították, rávésték szocialista szemszögből az esemény lényegét, azután jött 1990, és visszafordítottuk a táblát, most ugyanazt látjuk, amit eleink láthattak 1922-ben Balassagyarmaton. Tanárok is kérdezték, hogy ha gyerekekkel jönnek, és felkeresik a Mikszáth- és Madách-emlékhelyeket, meg tudnak-e nézni Civitas Fortissima-emlékeket is.

Amikor már sokadszor válaszoltam, hogy nem, arra gondoltam, mi lenne, ha kezdeményeznék ilyesmit. A múzeumról az jut az ember eszébe, hogy nagy épület, sok terem, sok ember, sok pénz, ez nem az én szintem. Viszont ha arra várnék, hogy mikor szednék össze több tízmillió forintot egy önálló ingatlanra, amelyet be lehetne rendezni múzeumnak, akkor ebből soha nem lenne semmi. Megfordítottam: a múzeum kiállításokból áll, ezért azt mondtam, kezdjük el azzal, hogy berendezünk egy kiállítást. El tudom képzelni, hogy újabb termet nyitunk meg, akár itt a Madách Moziban. Az igazi vágyam az, hogy legkésőbb 2019-ben, a századik évfordulót már önálló épületben ünnepelhesse a város."
Matúz Gábor álláspontja szerint ha már van kiállítás, akkor a gyűjtés köthető valamihez: a Civitas Fortissima Múzeum szívesen veszi, ha bárhol tárgyi emlékek bukkannak fel, a bővítésre alkalmat teremt a civil összefogás.
"A filmből maradtak meg ruhák, dokumentumok, könyvek, fotók. A tudatos készülés idején találtam rá Harth Tamás muzeológusra és Petró György szobrászművészre, ők ketten rendezték a kiállítást. A múzeumban nincs közpénz, civil összefogás eredménye, akik segítettek, azok a Közép-európai Kulturális Közhasznú Alapítványon keresztül tették és tehetik meg. Az alapítvány kuratóriumi elnöke egyébként az a Budapesten élő és dolgozó Nagy László, aki a csehkiverésben részt vett egykori vasutas, Nagy István unokája" - magyarázza.
"A kiállítás úgy épült fel, hogy hangulatot adhassunk abból a korszakból, amikor az események történtek. Az első világháború végén vagyunk, nagy a szegénység, rengeteg család gyászol, amellett viszont mégiscsak élnek az emberek, nyitva vannak a mulatók, zajlik az élet. A pad a városi létet jelképezi, balra a megyeháza, a Rák Szálló, a volt Ipoly Szálló, látszik a városháza, a vasút makettje, a fegyverek - érzékelhető egy civil és egy katonai vonal. Mozgóképek, filmhíradók, fotók vetítésére alkalmas digitális képkereteket is használunk".
Matúz Gábor véglegesen a Huszár-villában szeretné elhelyezni a gyűjteményt. A névadó Huszár Aladár megyei másodjegyző a "csehkiverés" napján a városparancsnoki tisztet látta el. Az öreg, szürke épület az Ady és Széchenyi utca sarkán áll, egy idős hölgy lakja, aki el is adná.
Gere József makettje a korabeli vasútállomásról


A múzeum nyitvatartási ideje:

A múzeum új helyen, az Ady Endre út-Széchenyi u. saroképületében, az ún. egykori Huszár házban található. Jelenleg állandó nyitva tartása nincs, csoportok előzetes jelentkezése esetén biztosítható a látogatás. Információ minderről: Matúz Gábor + 36 20 231-1902.

Támogathatja is a Múzeumot!!!


Civil összefogással, állami támogatás nélkül jött létre 2011. januárban Balassagyarmaton a Civitas Fortissima Múzeum, amely a Legbátrabb Város, 1919. januári sorsfordító időszakának történetét mutatja be az érdeklődőknek.
A Múzeum gyűjteményének gyarapításához, további terveink eléréséhez ezen túl is civil támogatásokra kívánunk támaszkodni, kérjük ezért, hogy személyi jövedelemadója 1 %-val segítse ezt a munkát az Alapítványon keresztül.
Kedvezményezett neve:            Közép-európai Kulturális Alapítvány
Adószám:                                18142316-1-12

Ha munkáltatója készíti el az Ön adóbevallását:  a fentiek szerint járjon el, de ne felejtse el a  borítékot a lezárt hátoldalán aláírásával is ellátni, mert e nélkül érvénytelen lesz a felajánlás.